Стандардни димензии на постелинина и пешкири во хотелите

од Игор Дамчевски

Одделот за домаќинство е одговорен да се грижи за платнениот инвентар како постелнина и пешкири во хотелслките соби. Постелнината треба да биде со големина според димензиите на душеците и креветите. Исто така, димензиите на прекривките за јорганите и перниците треба да бидат со соодветна димензија. Во зависност од категоријата на хотелот, различни типови и во стандардизиран број на пешкири треба да бидат поставени во бањите. Другите платнени артикли можат да бидат избрани според изгледот и цената.

Табелите подолу ги прикажуваат стандардните димензии на платнен инвентар кои се користи во хотелската индустрија:

Постелнина

Тип на кревет Душек

Креветски чаршаф

Јоргански чаршаф

“Single”

100x200cm

180 x 275cm

140 x 200cm

“Double”

140x200cm

230 x 275cm

200 x 200cm

“Queen”

160x200cm

275 x 275cm

225 x 220cm

“King”

180x200cm

305 x 275cm 260 x 220cm

“Emperor”

200x200cm 320 x 290cm

290 x 235cm

 

Прекривки за перници

“Standard” 50 x 75cm
“Small Square” 40 x 40cm
“Medium Square” 50 x 50cm
“Large Square” 65 x 65cm
“Superking” 50 x 90cm
“Small Rectangle” 30 x 50cm

 

Пешкири за во бања

Лице 30x30cm
Раце 50x70cm
Тело мал 50x100cm
Тело среден 70x140cm
Тело голем 100x150cm
Черга за нозе 48x78cm

 

Прирачник за хотели во пресрет на најавеното олеснување на мерките против Коронавирусот

Во соработка со Regent Hospitality Consulting
Информирајте се како правилно да го припремите вашиот објект за ефикасно справување со COVID-19
ПРЕЗЕМИ ГО ПРИРАЧНИКОТ
* Според препораките на Светската Здравствена Организација
close-link